minggu lepas, ntah ape mimpi n angin aku...berani lak masak untuk jamuan kat sekolah...plak tu, xpilih menu yang simple as usual...aku masak "Daging Masak Kurma"...erm..yummy!! dulu mmg xpenah nk cuba belajar n masak this food..tp pas kawin, hubby sangat suka masakan berasaskan daging.he really enjoy eating kurma daging. So, nk menambat hati suami mestila melalui masakan kan?pastu aku pon belajarla...ambil resepi dr mak..cuba2 masak untuk hubby..1st time hubby said "erm,nice.tp daging ni ada yg potong xkena ira, so ada yang liat. tp sedap..abg suka!"... hepi!!!
tapi pembelajaran xtamat di situ, balik rumah mertua, tgk plak father-in-law masak.Abah mmg terer. klu nk masak untuk catering kenduri, small the pieces je..hihi..nk tanya banyk2..saya masih malu..ahahhaha..so pandang dari jauh jela. lepas tgk cara abah n aply resepi mak...maka sekarang aku dah berani masak....
so, kalau ada yang nak share n cuba2 come la....
KURMA DAGING senang dimasak!!
Bahan-bahan:
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
2 paket serbuk kurma Adabi
1/2kg daging lembu (dipotong besar tapi nipis)
Santan dari 1 biji kelapa.
3 biji ubi kentang (dipotong 4)
3 biji cili besar (potong jadik bunga ;))
2 biji bawang besar (belah 6...kalau kecik belah empat je)
Minyak untuk menumis
Garam secukup rasa.
Cara-cara:
1. Basuh daging. Pastu perap daging dengan rempah kurma. Ketepikan
2. Masukkan 5 sudu besar minyak ke dalam kuali.
3. Tumis bunga lawang n kulit kayu manis, bersama bawang merah n bawang putih yang dimayang halus..kalau nak kisar pon bleh bawang2 ni.my mum mayang je, while Abah kisar...me?sbb kt umah sewa malas nk guna blender, so ikot mak la...hihi
4. Bila bawang dah kuning, n naik bau (jangan la sampai hangit!), masukkan daging yang diperap rempah td.Kacau.
5. Selalunya daging tu akan keluarkan air. Tapi untuk melembutkan daging, mesti tambah air untuk merebus daging tadi lebih lama. So, tambahla air...selagi daging xempuk, tambahla air.Masa ni dah boleh masukkan garam secukup rasa. Dalam 1 sudu teh penuh2...
6. Bila daging dh empuk, masukkanla santan.
7. Didihkan api kecil je. Bila dah mula menggelegak perlahan n pecah minyak tu, masukkan kentang. Ada juga resepi letak lobak merah, ikot suka la...
8. Bila ubi dh masak, masukkan bawang besar n cili besar. Biar mendidih.
9. Bila mendidih, tutup api dapur. Siap untuk dihidangkan.
Alhamdulillah, masa bawak lauk ni jamuan hari tu, ramai yg cakap sedap..;)
So, tryla pada yang sudi!!
1 comment:
wah ader resipi.. bagus2 masukkan bebanyak... resepi ayam ade tak? dah tak tau nak masak ape dgn ayam tue huhu...
Post a Comment